I love my Cat
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα

Πήγαινε κάτω

Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα Empty Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα

Δημοσίευση  Katerina Δευ Μάης 09, 2011 9:23 am

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή που προσβάλλει τις γάτες. Είναι γνωστή και ως θυροτοξικότητα. Πρώτη φορά παρατηρήθηκε πριν 30 χρόνια περίπου.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;

O θυρεοειδής αδένας είναι μικρός και αποτελείται από δύο λοβούς, ο καθένας από τους οποίους βρίσκεται σε κάθε πλευρά της τραχείας στο λαιμό.


Ο συγκεκριμένος αδένας παράγει μια σημαντική ορμόνη, την θυροξίνη (Τ4) και μικρή ποσότητα μιας άλλης ορμόνης, της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολικό ρυθμό και επιρεάζουν κάθε σύστημα του οργανισμού της γάτας. Η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών ελέγχεται από την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Η TSH παράγεται από την υπόφυση, ένα πολύ σημαντικό ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

Αν ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδών ορμονών, η κατάσταση λέγεται υπερθυρεοειδισμός. Η πιο κοινή αιτία είναι μια καλοήθης αύξηση του αριθμού των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα. Ομάδες αυτών των ανώμαλων κυττάρων σχηματίζουν μικρούς όζους (μάζες) στο θυρεοειδή αδένα και ονομάζονται αδενώματα. Πολλαπλά αδενώματα μπορούν να σχηματιστούν στον ίδιο λοβό και στο 70% των περιπτώσεων, εμπλέκονται και οι δύο λοβοί. Μόνο το 1-2% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στις γάτες προκαλείται από κακοήθεια (καρκίνο). Τα περιστατικά υπερθυρεοειδισμού στις γάτες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Η αιτία αυτής της αύξησης είναι άγνωστη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα συστατικά και ο τύπος των τροφών, ανοσολογικοί παράγοντες, και περιβαλοντικές επιδράσεις μπορούν να εμπλέκονται.


Ποιες γάτες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν υπερθυρεοειδισμό;

O υπερθυρεοειδισμός παρατηρείται πιο συχνά σε μεσήλικες με γηραιές γάτες με αναφορές εκδήλωσης μεταξύ 4 – 22 ετών. Η μέση ηλικία απόκτησης της διαταραχής είναι μόλις κάτω των 13 ετών. Μόνο το 5% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού στη γάτα αναπτύσσουν την ασθένεια πριν την ηλικία των 8 ετών. Δε φαίνεται να υπάρχει προδιάθεση ανάλογα με το φύλο ή τη ράτσα.


Πηγή:
http://www.peteducation.com
http://www.winnfelinehealth.org
Katerina
Katerina
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ημερομηνία εγγραφής : 08/05/2011
Ηλικία : 26
Τόπος : Πειραιάς

https://ilovemycat.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης