I love my Cat
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πώς να βρούμε μια γατούλα που χάθηκε...

Πήγαινε κάτω

Πώς να βρούμε μια γατούλα που χάθηκε... Empty Πώς να βρούμε μια γατούλα που χάθηκε...

Δημοσίευση  Katerina Δευ Μάης 09, 2011 8:45 am

Γατιά που εκσφενδονίζονται σαν βολίδες έξω από την πόρτα και εξαφανίζονται πριν προλάβουμε να τα πιάσουμε, «ιπτάμενα» γατιά που πέφτουν από παράθυρα και μπαλκόνια, γατιά που δεν έχουν στειρωθεί και το σκάνε για να... γαμπρίσουν. Οι λόγοι είναι πολλοί, το αποτέλεσμα όμως ίδιο: το γατάκι μας βρίσκεται ξαφνικά σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο γιʼ αυτό κόσμο και είναι πολύ φοβισμένο (ή ίσως και τραυματισμένο) για να γυρίσει. Υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είτε για να βρούμε τη γάτα μας, είτε για να τη βοηθήσουμε να βρει το δρόμο της για το σπίτι.

Πρόληψη
Ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να κάνουμε πριν συμβεί το κακό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση:

Η σήμανση είναι ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος προστασίας της γάτας μας. Η σήμανση μπορεί να γίνει με την εμφύτευση μικροτσίπ από τον κτηνίατρο (αναλυτικό άρθρο εδώ) αλλά και με παραδοσιακά μέσα (λουράκι, ταυτότητα). Ακόμα και ένα απλό λουράκι βοηθάει, γιατί δείχνει ότι το ζωάκι δεν είναι αδέσποτο, έτσι όποιος το βρει έχει περισσότερες πιθανότητες να ψάξει για τον ιδιοκτήτη του. Ακόμα καλύτερα είναι να υπάρχει και μια ταυτότητα περασμένη στο λουράκι, όπου θα αναγράφονται τα τηλέφωνα του ιδιοκτήτη. Η παραδοσιακή μέθοδος σήμανσης είναι αποτελεσματική γιατί είναι απλή και –κυρίως- εύχρηστη σε αντίθεση με το μικροτσιπ που για να ανιχνευτεί χρειάζεται ειδική συσκευή, επομένως μόνο αν το ζωάκι καταλήξει σε κάποιο κτηνίατρο μπορεί να ταυτοποιηθεί. Ωστόσο, τα λουράκια είναι σχετικά εύκολο να βγουν, ενώ το μικροτσίπ είναι μόνιμο, οπότε το καλύτερο θα είναι να χρησιμοποιούνται και οι δύο μέθοδοι σήμανσης.
Φροντίστε ώστε τα παράθυρα και τα μπαλκόνια να είναι ασφαλή για τη γάτα σας, ώστε να μην πέσει κατά λάθος. Έχετε υπʼ όψη ότι μια ενήλικη και υγιής γάτα μπορεί να πηδήξει μέχρι και 5 φορές το ύψος της!
Έχετε πάντα μια πρόσφατη, έγχρωμη και ολόσωμη φωρτογραφία της γάτας σας που θα βοηθήσει στην αναγνώρισή της, αν χρειαστεί.
Ενημερωθείτε για τα φιλοζωικά σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής και σημειώστε κάπου τα τηλέφωνά τους ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί τους σε περίπτωση που χαθεί η γατούλα σας.


Πρώτες ενέργειες
Το κακό έγινε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η γατούλα σας εξαφανίστηκε αλλά δεν πρέπει να πανικοβληθείτε γιατί θα χάσετε πολύτιμο χρόνο.

Αρχίστε αμέσως να την ψάχνετε. Μην περιμένετε να δείτε αν θα γυρίσει μόνη της. Μια γάτα που βρίσκεται ξαφνικά σε άγνωστο περιβάλλον (πολύ περισσότερο αν είναι και τραυματισμένη) το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι να κρυφτεί. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να βρίσκεται ακόμα κάπου κοντά.
Βγείτε έξω και φωνάξτε την, προσπαθώντας να χρησιμοποιείτε τον ίδιο ήρεμο τόνο φωνής που χρησιμοποιείτε και μέσα στο σπίτι, για να σας αναγνωρίσει. Μη φωνάζετε δυνατά γιατί θα την τρομάξετε περισσότερο. Κάθε φορά που λέτε το όνομά της περιμένετε λίγο μήπως ακούσετε είτε το νιαούρισμα είτε το κουδουνάκι της. Αν δεν τη βρείτε την πρώτη φορά, ξαναβγείτε αργά τη νύχτα, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία.
Πάρτε μαζί σας και την αγαπημένη της λιχουδιά. Ανοίξτε την κονσέρβα για να την μυρίσει ή κουνήστε λίγο το κουτί της ξηρής τροφής για να ακούσει τον ήχο.
Περπατήστε στη γειτονιά κάνοντας ολοένα και μεγαλύτερους κύκλους γύρω από το σπίτι. Μην ξεχνάτε να κοιτάζετε σε όλες τις πιθανές κρυψώνες, κάτω από αυτοκίνητα, πάνω σε δέντρα, μαντρότοιχους κ.λπ. Πάρτε μαζί σας ένα φακό, ακόμα κι αν είναι μέρα, για να μπορέσετε να ψάξετε σε σκοτεινά σημεία, τρύπες, χαραμάδες κ.λπ.
Αφήνοντας πίσω σας τη μυρωδιά σας βοηθάτε τη γατούλα να σας βρει εκείνη. Φορέστε τα παπούτσια σας χωρίς κάλτσες, ώστε περπατώντας να ιδρώσουν, αφήνοντας πίσω τους τα «ίχνη» σας. Αν δεν καταφέρετε να βρείτε τη γατούλα, επιστρέφοντας σπίτι αφήστε τα παπούτσια έξω από την πόρτα. Δυστυχώς, η προσωπική σας μυρωδιά διασκορπίζεται με τον αέρα, γιʼ αυτό αν αφήσετε έξω κάποιο αντικείμενό σας θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε 12 ώρες το πολύ. Ένας πιο «σκληροπυρηνικός» αλλά και αποτελεσματικότερος τρόπος να αφήσετε τα ίχνη σας είναι να πάρετε ένα μικρό ψεκαστήρι (προσοχή, να μην έχει χρησιμοποιηθεί πριν, γιατί τα ίχνη από απορρυπαντικά ή άλλα χημικά θα αλλοιώσουν ή και θα καλύψουν τη μυρωδιά), να το γεμίσετε με μια μικρή ποσότητα από τα ούρα σας και να ψεκάσετε σε σημεία κοντά στο σπίτι. Ψεκάστε σε ύψος περίπου 45 εκ. από το έδαφος, για να μην καλυφθεί η μυρωδιά σας από άλλα ζώα. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται σε αποστάσεις περίπου δέκα μέτρων, έτσι ώστε το ζωάκι σας να βρίσκει τα ίχνη σας, να περπατάει λίγο και μετά να τα ξαναβρίσκει και να συνεχίζει. Έτσι θα καταφέρετε να μετακινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μπορείτε επίσης να σκορπίσετε κοντά στην είσοδο του σπιτιού λίγη από τη (χρησιμοποιημένη) άμμο της. Η μυρωδιά της είναι έντονη και αναγνωρίσιμη από τη γάτα και είναι πολύ πιθανό να την τραβήξει, αν βρίσκεται κάπου εκεί γύρω.
Φτιάξτε ένα καταφύγιο. Γυρίστε ένα χαρτόκουτο ανάποδα, κόψτε στο πλάι μια μικρή τρύπα, αρκετή για να χωρέσει η γάτα σας και τοποθετήστε το σε εμφανές, αλλά όσο το δυνατόν ήσυχο σημείο κοντά στο σπίτι. Βάλτε μέσα λίγο φαγητό (κατά προτίμηση κάτι που να μυρίζει έντονα).


Οργανωθείτε
Αν μετά από αυτά η γατούλα δεν έχει ακόμα βρεθεί, μην απελπίζεστε και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.

Τυπώστε αφίσες με τη φωτογραφία της γάτας σας (πρόσφατη, έγχρωμη και καλύτερα ολόσωμη), τα τηλέφωνά σας και με μεγάλα γράμματα τη λέξη ΧΑΘΗΚΕ. Κάποιες φράσεις-κλειδιά που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην αφίσα είναι:

«Παρακαλώ τηλεφωνήστε ακόμη και αν νομίζετε ότι μπορεί να είδατε το ζωάκι»
«Μπορείτε να μας βοηθήσετε ψάχνοντας στο γκαράζ σας, στα δέντρα του κήπου σας, κάτω από το αυτοκίνητό σας, καθώς το ζωάκι μπορεί να είναι τραυματισμένο ή να κρύβεται».
«Καλέστε μας οποιαδήποτε ώρα, ανησυχούμε πολύ».

Κολλήστε τις αφίσες σε πολυσύχναστα σημεία (περίπτερα, ψιλικατζίδικα, στάσεις λεωφορείων, σουπερμάρκετ, ταχυδρομεία), στους κτηνιάτρους και στα πετ σοπ της περιοχής.
Φτιάξτε μια δεύτερη αφίσα στην οποία θα βάλετε μόνο τη φωτογραφία της γάτας, τη λέξη ΧΑΘΗΚΕ και το τηλέφωνό σας. Τυπώστε τη με μεγάλη γραμματοσειρά, πλαστικοποιήστε τη και κολλήστε τη στα φανάρια. Η αφίσα πρέπει να είναι ευανάγνωστη από απόσταση και πολύ σύντομη για να προλαβαίνουν να τη διαβάζουν οι σταματημένοι οδηγοί.
Βάλτε αγγελίες σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και σε σχετικά sites. Επίσης, διαβάζετε με προσοχή τις αγγελίες και τις ανάλογες στήλες γιατί μπορεί κάποιος να έχει βρει τη γάτα σας.
Τηλεφωνήστε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι παραγωγοί θα δεχτούν να κάνουν μια σχετική ανακοίνωση από την εκπομπή τους.
Επικοινωνήστε με τα φιλοζωικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής, καθώς και με την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου. Μοιράστε και σε αυτούς αφίσες, για την περίπτωση που το ζωάκι σας καταλήξει εκεί.


Πηγή:
- Your Guide To Finding A Lost Cat (άρθρο στο www.thecatsite.com)
- Pet Detective (www.pet-detective.com)
Katerina
Katerina
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ημερομηνία εγγραφής : 08/05/2011
Ηλικία : 26
Τόπος : Πειραιάς

https://ilovemycat.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης